Lucruri pe care trebuie sa le stii despre virusul Zika

Avand in vedere posibila legatura cu malformatii la nastere, prevenirea raspandirii Zika este critica, in special pentru femeile insarcinate.

RECIFE, BRAZIL - JANUARY 26: Dr. Angela Rocha (L), pediatric infectologist at Oswaldo Cruz Hospital, examines Ludmilla Hadassa Dias de Vasconcelos (2 months), who has microcephaly, on January 26, 2016 in Recife, Brazil. In the last four months, authorities have recorded close to 4,000 cases in Brazil in which the mosquito-borne Zika virus may have led to microcephaly in infants. The ailment results in an abnormally small head in newborns and is associated with various disorders including decreased brain development. According to the World Health Organization (WHO), the Zika virus outbreak is likely to spread throughout nearly all the Americas. At least twelve cases in the United States have now been confirmed by the CDC. Brazil reported the first cases in the Americas of local transmissions of the virus last year. (Photo by Mario Tama/Getty Images)

Foto: Mario Tama/Getty Images

Iata cateva lucruri importante pe care ar trebui sa le stii despre virusul Zika

Purtatorii virusului Zika sunt tantarii si oamenii, dar se transmite in cea mai mare masura prin intermediul tantarilor

Zika este cauzat de intepatura tantarului Aedes. Aceasta afectiune virala nu se transmite in general de la o persoana la alta. O persoana intepata de un tantar care are virusul, devine purtatoare. Daca un alt tantar nepurtator inteapa acea persoana, atunci tantarul devine purtator. De asemenea, virusul se poate transmite si pe cale sexuala.

Simptomele infectarii cu virusul Zika nu sunt severe

80 % dintre persoanele infectate nu prezinta simptome. La cei care se manifesta simptome s-a constatat prezenta febrei si a eczemelor. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS) pot fi de asemenea prezente dureri musculare, articulare, dureri de cap, conjunctivita . Simptomele dureaza in general 2-7 zile. Nu exista tratament impotriva infectiei cu Zika, aceasta se trateaza simptomatic cu medicamente impotriva febrei si a durerilor.

Fetusii sunt cei mai expusi la riscurile complicatiilor Zika

Atunci cand femeile insarcinate sunt infectate cu Zika, fetusul este supus unui risc major: microcefalia. Nu se stie cu siguranta cand in timpul sarcinii sunt cele mai mari riscuri. Microcefalia poate cauza retard mintal, intarzieri in vorbire, crestere si motricitate.

In Brazilia, din 2015 pana in prezent, s-au relatat 4.000 de cazuri noi de microcefalie, suspectate a fi fost cauzate de Zika – de 20 de ori mai multe decat in anii anteriori.

Nu exista vaccin care sa protejeze impotriva Zika

Zika a aparut in Africa si s-a raspandit rapid. Virusul, denumit initial ZIKV a fost despoperit in 1947 la un macac in padurea Zika din Uganda

Zika a ajuns pana in Puerto Rico si se deplaseaza in continuare in nord. Primul caz a fost raportat in Decembrie 2015

Poti preveni Zika prin folosirea repelentelor pentru insecte

squitos-plasturi-anti-tantari-8023135

Cea mai buna cale de a evita intepaturile tantarilor este sa folosesti un produs anti-tantari mai ales dimineata devreme si la amurg – cand tantarii sunt cei mai activi. Puteti de asemenea sa va protejati purtand haine cu maneca lunga si pantaloni lungi.Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s